Zhirinovsky slaat geen ruiten in maar vindt Nederlanders wel piraten

zhiriVladimir Zhirinovsky ziet toch af van het plan om de ruiten van de Nederlandse Ambassade in Moskou in te slaan, bleek zaterdagochtend.

De leider van de rechts-nationalistische Liberaal Democratische partij had zijn aanhangers opgeroepen tot een demonstratie tegenover de Nederlandse ambassade  waarbij ze de ramen zouden ingooien als vergelding voor de onrechtmatige behandeling van de Russische diplomaat Dmitry Borodin.

In de praktijk viel er geen scherf te bekennen, ook al had de ambassade de ramen gebarricadeerd uit voorzorg.

Een paar pukkelige pubers en twee oude vrouwtjes dragen grote partij vlaggen. Drie of vier jongens houden borden vast met slogans zoals: “ Handen af van onze diplomaten”,“Kap met Rusland te bejegenen”,“Drugs en prostitutie, geen diplomaten!”  Voor de rest houden de rond de dertig aanwezigen zich koest.

Nederland, zegt Zhirinovsky, stelt niks voor. Met de nagel van zijn pink zou hij het landje kunnen bedekken op een wereldkaart.

“Haar geschiedenis? De kolonisatie van Indonesië. Waar leefden ze van? Piraterij! Nederland plunderde Spaanse schepen die richting Latijns- Amerika voeren. Piraten! En dat zijn ze nog steeds!”

Rusland heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog haar eigen levens geriskeerd om Nederland te bevrijden van de Duitsers, om zeventig jaar later zelf het doelwit van agressie te worden, zegt Zhirinovsky. Stank voor dank. Tot zover de bekende Russische retoriek.

Opmerkelijk is dat nota bene een bullebak als Zhirinovsky, een pleidooi houdt voor de onschendbaarheid van diplomaten, een geluid dat in Nederland de afgelopen week te vaak overschaduwd werd door misplaatste rechtvaardiging van en “persoonlijk begrip” voor het optreden van de politie.

Volgens Zhirinovsky was de arrestatie van Borodin geen toeval, maar deel van een westers complot om Rusland ten onder te brengen. Zhirinovsky eist het aftreden van Timmermans en Plasterk en zegt dat dit incident genoeg aanleiding vormt voor het uitbreken van een oorlog.

Dat laatste is zo ridicuul nog niet als je je bedenkt dat de moord op aartshertog Frans Ferdinand de druppel was die de emmer deed overlopen voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog.

Dat diplomatie een noodzaak is en geen luxe is totaal voorbijgegaan aan vele Nederlandse politici die een pleidooi houden voor een aanpassing of zelfs afschaffing van de Weense Conventie en gezellig keuvelen over of Borodin nu wel of niet z’n kind aan het uitleggen was hoe je je tanden moet poetsen.

Het was zowel hilarisch als ongelofelijk naïef toen SP-lid Harry van Bommel bij Pauw en Witteman chagrijnig klaagde over het niet betalen van parkeerbonnen door Russische diplomaten als argument tegen de Weense Conventie.

Maar ook het ‘progressieve’ D66 zegt dat het verdrag “niet deugt” als een man als Borodin niet op deze manier kan worden aangepakt.

Dit is het aangaan van een gevecht dat Nederland, pinknageltje dat het is, niet kan winnen van Rusland. Denk aan onze eigen diplomaten wereldwijd, maar ook in Rusland, die dankzij dezelfde conventie niet bang hoeven te zijn voor nachtelijk bezoek van de FSB.

Op die dreiging speelt Zhirinovsky geniaal in als hij tijdens de demonstratie opeens vraagt of er Nederlandse journalisten aanwezig zijn en Olaf [IOlaf Koens, correspondent voor RTL 4] naar voren roept .

“Olaf, wees niet bang, kom maar naar voren!” roept hij pesterig door de megafoon. “ Het is een Nederlander, zien jullie hem ergens? Weest niet bang, we gaan je niet in elkaar slaan, we zijn hier geciviliseerd, dit is Rusland en niet Nederland!”

Olaf houdt zich wijselijk op de achtergrond en ik loop snel richting de metro.

Check hier een deel van de speech van Zhirinovsky (in het Russisch).

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s