Sebastopol viert bevrijding van fascisme uit Duitsland. En Oekraïne

Eva-Hartog-rights-reserved

Eva Hartog – All Rights Reserved

SEBASTOPOL — “Kijk, daar komt het Sovjet-leger!” roept een vrouw blij terwijl ze in de richting wijst van een kolonne optrekkende tanks.

Ze is niet de enige die tijdens de generale repetitie voor de militaire parade op het Nakhimovaplein in de havenstad Sebastopol, hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot, even vergeet in welke tijd ze leeft.

Ongeveer dertig gevechtsvliegtuigen, veertig gepantserde gevechtsvoertuigen en tien schepen van de Russische Zwarte Zeevloot doen mee aan de parade ter ere van de zeventigste herdenking van de overwinning op de Duitsers op 9 mei.

In Rusland is Dyen Pobedy, of Dag van de Overwinning, meer de nostalgische reënscenering van de Sovjet-Unie dan een reden om met een biertje in de hand uit je dak te gaan.

Een soort Koningsdag maar dan met kakigroen in plaats van oranje als kleur, tanks in plaats van boten op de Amsterdamse grachten, en oorlogsliederen in plaats van top 40 hits.Eva-Hartog- All-Rights

Hoewel de festiviteiten in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog, heeft de herdenking sinds maart vorig jaar weer nieuwe relevantie gekregen.

Want, zo luidt het, het fascisme is de wereld nog niet uit.

Nog maar een jaar geleden moest Sebastopol worden gered van een oude dreiging in een nieuwe vorm.

Ditmaal kwam het kwaad niet uit Duitsland, maar uit onverwachte hoek, broederland Oekraïne, en alleen het kordate optreden van de Russische president Vladimir Poetin — dat resulteerde in de annexatie van de Krim — heeft chaos en bloedvergieten kunnen voorkomen.

Eva Hartog - All rights reserved

Eva Hartog – All rights reserved

De dankbaarheid voor Poetin’s ‘reddingsactie’ uit zich hier in ongebreideld patriottisme en steun aan het huidige politieke establishment, dat soms excessieve vormen aanneemt.

“Mijn buren hebben hun Jeep voor 9 mei laten beschilderen,” vertelt een liefogende bejaarde dame aan een vriendin terwijl ze wachten op het begin van de parade. “De hele linker flank van de auto is nu een afbeelding van Poetin. En aan de rechterkant van de auto staat de tekst: ‘Dood aan alle Oekraïense fascisten.’ Daarmee rijdt ze rondjes door de stad. Goed he?”

Een andere vrouw vertelt dat ze Poetin een persoonlijk bericht heeft gestuurd tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoord marathonsessie in april met de tekst:

“We zijn U dankbaar dat U zich heeft ontfermd over Sebastopol en de Krim en ons heeft gered van een onzeker lot.”

De steun van de inwoners van Sebastopol blijft niet onopgemerkt. Vorig jaar bracht Poetin op 9 mei een symbolisch bezoek aan Sebastopol. Niemand durft te zeggen of de Russische leider dit jaar ook zijn gezicht zal laten zien.

Aan enthousiasme onder de toeschouwers van de generale repetitie, die met dag en dauw zijn opgestaan om een goed plekje te veroveren, in ieder geval geen gebrek.

Eva Hartog-  All Rights reserved

Eva Hartog- All Rights reserved

Elke tank die voorbij rolt en elk peloton marcherende officieren wordt verwelkomd met een koor van: “Hoera! Hoera!”

Een klein jongetje, gekleed in een Sovjet militair uniformpje zit op de stoep en zwaait met een even klein Sovjet vlaggetje.

Een langslopende vrouw geeft hem een aai over zijn bol.

“Word jij later ook militair?” vraagt ze hoopvol.

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s